china-mei-juni-2017.reismee.nl

Xi'an vervolg

Zondag 28 en maandag 29 mei

Een van de bezienswaardigheden in Xi’an, is de muur die (ook) om deze stad heen gebouwd is….. wat wilden de keizers hun grondgebied en hun bezittingen toch beschermen. Deze muur is in vergelijking met de Great Wall…totaal anders..13 km lang en brengt een scheiding tussen het oude en het nieuwe deel van Xi’an. En…….je kunt op de muur lopen……….FIETSEN of met een shutllewagentje een rit maken van 13 km Xi’anmuur.

Er is gefietst (ik ken iemand die nu nog zadelpijn heeft,,,), gelopen en geshuttled…Het was een grote fatu. Elke keus had zo z’n pro-s en cons.

De Woei/Meyer dynastie (Jef,Consje,Miles en Ilse) bedacht dat zij de zondagochtend met een citytour zouden vullen en dat ze in de namiddag (te a son saka pikin so) de muurtour zouden doen…Want ik kan u vertellen…a ben faja tap a muur….echt heet…..Uw blogschrijver heeft ook deze keer dankbaar gebruik gemaakt van haar knie-teensyndroom en heeft niet gefietst. Maar de foto’s laten zien wie er wel hebben gefietst…

Ook hier chapeau, nu niet voor muurklimmers, maar voor de tour de X’ianmuurfietsers…they did it: 2 klokuren fietsen over de muur in een temperatuur van ong. 35 graden Celsius.

Dit kan ik u niet onthouden….tussen de middag hebben we ergens in de moslimwijk gelunched: 6 personen hebben samen 4 gerechten gegeten..bier gedronken en de totale rekening was iets van 85 yuang dat is omgerekend 12 euro/ 85 SRD. Je kunt in China net zo duur eten als je zelf wil.

De zondagavond was voor 4 dames…… showavond: The Chinese Classical Music and Danceshow in Cityhall met als titel “Empress of the great Tang” (the only female emperor in the Chinese history).

Een ander deel van de Chinacrew wilde deze avond na een 2e keer in de wreed drukke Moslim-eetstraat te hebben gelopen, naar een terrasje om een drankje te pakken…..

De zoektocht naar een terrasje bracht de bende in het oude stadsgedeelte naar een bar met …als verrassing een paaldanseres, lifemusic en een Chinese zanger……. gezellig!!!!

Oja, over al onze bezochte plekken hebben we de bijzonderheden. Het zou ons in deze blog te ver voeren om daar uitgebreid alles over te vertellen…maar indien u echt geinteresseerd bent, kunt u alles vinden, natuurlijk op Google of Bing…hahaha..

Nog iets leuks van de Chinacrew: we hebben een groepsapp en per dag worden er minimaal 100 apjes uitgewisseld…leve watsapppppp! Het communicatiemiddel als je met een groep op vakantie bent…..” : waar gaan we vanavond eten?”…”ik lust kebab”…”me 2”: “morgenochtend moet iedereen om 9.30 uur in de lobby zijn” en zo gaat het op de tijdstippen dat we niet bij elkaar zijn. Maar het werkt perfect. In China is wifi echt in opmars.

Boi nog een Chinadetail…..toiletten zijn voor 80% geen toiletpotten maar gaten waarbij je alles bukkend moet doen…..uitdaging!!!!!

Maandag 29 mei

Een archeologisch hoogstandje…the Terracotta Army.

Na een rit van 1,5 uur per bus bereikten we het complex waar in 1974 een eenvoudige landbouwer/boer die een put wilde graven stuitte op een van de terracottasoldiers…..en nu ong 40 jaar later…..WOW…wat een ontwikkelingen en wat een werk is er verzet.

Drie stations/hallen (pit 1, 2 en 3) met verschillende vondsten van onderdelen van het leger van de Keizer die voor zijn sterven een leger van 6000 soldaten, paarden etc. liet namaken (vandaar terracottaleger) om hem te beschermen in het hiernamaals……..Alles is natuurlijk door de Jaren heen bedolven onder aarde en……… de nu beroemde boer deed zijn wereldberoemde vondst!!

Wel een bijzonder detail….allen die hebben meegewerkt aan dit project/ deze opdracht van de Keizer… honderden Jaren geleden,het maken van zoveel duizend terracotasoldiers (van hoog tot laag in rang) met alle entourage, werden nadat ze het werk hadden voltooid, LEVEND BEGRAVEN..vanwege geheimhoudingsplicht……erg he?

Wat een vondst..wat een werk is er verzet door deskundigen en door kunstenaars, archeologen etc.

Maar de job is nog lang niet done, er is van sommige onderdelen maar 10% van wat er onder de aarde ligt, naar boven gehaald.

Op deze Terracotta soldiersdag werden we rondgeleid door The Johny , zo noemde hij zichzelf. Zie foto’s

And our Conny heeft een zoon erbij…… haar wheelchairdriver …hij was zo lief voor Conny……

Weer een mooie Chinese dag vandaag…….. met weinig zon en af en toe een beetje regen.

Foto’s morgen……slapen,,,zzzzzz

Be good en veel liefs uit Xi’an.

Namens allen

Karin

vrijdag 26 en zaterdag 27 mei

Vrijdag 26 en zaterdag 27 mei 

China…what a country..

Vrijdag onze laatste volle dag in Beijing verliep voor de verschillende leden van de Chinacrew anders..

Een deel ging naar de Lamatempel….de ervaring was, dat het een bedevaartoord is, waar men komt om te bidden en een wierookje te brandenuit respect en devotie…een doosje wierook hoort bij de tocht door delamatempels. De beelden waren, zoals Judith het verwoordt zeer indrukwekkend. De foto’s, die boekdelen spreken volgen, omdat uw blogschrijver op deze dag is getogen naar men zegt…het best bewaarde geheim van Beijing…Bairong Market... Eenimmens winkelcentrum van wel 7 verdiepingen met op elke verdieping wel 200 winkels…amazing…we hebben 2 straten op de begane grond gedaan in 1,5 uur. WE hebben daar alleen locals gezien... geen toeristen...wij waren echt de uitzondering...

S.avonds hebben we ons Beijingavontuur gezamenlijk afgesloten in een hutongwijk, in de Barstreet , in een gezellige bar met een drankje en life music….het was reuzegezellig…

Oja enkelen hebben shushi gegeten…wow……heerlij.Tante Consje heeft een superdeluxe taartjes- enkoekjeswinkel ontdekt niet ver van ons hotel….dus ook van die verwennerij hebben op zaterdag op de airport mogen genieten.

Zaterdagmorgen zijn we na het ontbijt per bus naar de airport van Beijing getogen om een domestic flight naar X’ian te pakken…..aaaaai baja…

De security was niet eenvoudig.

Het begon bij de paspoortcontrole…De 4 Surinamers in het gezelschap ondervonden een aardige stagnatie….de dame van de airline die ons moest inchecken kon nergens Suriname vinden… ze vertrouwde het visum niet…streek ettelijke keren met haar nagels over het visum en toen onze super Reisleider Ed haar vertelde dat Suriname een provincie van Brazilie is….mochten we door. Wij denken dat die mevrouw met haar lieflijk Chinees gezichtje niet moeders intelligentste is….maar we konden door en dat was op dat moment belangrijk.

Toen …… de volgende horde……security….Die Karin is me er een. Ik heb op Schiphol op weg naar China heerlijke (dure) parfum gekocht en gesealed, met bon en al in de trekkoffer gelaten al die dagen in Beijing en zo meegenomen naar deairport….weet ik veel…een domestic flight…jawel hoor….no liquids en daar ging alle parfum..... Een maffe securityman zei wel dat ik terug kon om opnieuw in te checken en de parfum  aan te geven…danzou het mogelijk wel mee mogen…

Maar terug gaan…geen woord Chinees verstaan en kunnen praten no mang , geen enkele Chinees verstaat Engels…praten ho maar en Ed, onzereisleider was een eind verder , bij een andere band bezig met een uitleggen dat Frank zijn “powerbank” dringend nodig heeft voor zijn grote camera….maar de employe was niet te vermurwen….Daar ging Frank zijn powerbank net als de 2 flessenparfum, de mand in van verboden spullen….Ze vonden dat ze niet duidelijk genoeg konden zien wat voor soort apparaat het was en ……….er kon wel een bom in zitten………hahahaha…securityten  TOP.

Na deze escapades konden we naar de gate en begonnen onze vliegreis naar X’ian!

Na een rit van ongeveer een anderhalf uur vanaf Xian airport, verdeeld over 3 busjes en een auto, bereikten we Bell Tower hotel, in hartje stad van X’ian.

 Een wereldervaringdie eigelijk niet na te vertellen is volgde op zaterdagavond….

Op ong 10 minuten lopen van het hotel, door een terminal onder de straat, kwamen we in een smalle loopstraat van ong 1,5 km met enkele zijstraten met aan weerszijden alleen moslimeettentjes met de meest uiteenlopende gerechten  ; noten, icecream, soepen, vleessoorten. Kruiden,theesoorten, vruchtensappen en you name it…geweldig. En verder is het een gaan en komen van duizende mensen in die straten……….Ik kan het echt niet verwoorden..ik ben er nog van onder de indruk.

Ik hoop dat de foto’s jullie een beetje een indruk geven vanwat we hebben gezien en ervaren…

We hebben heeeeeerlijk gegeten op straat…...kebab, shoarma, pure,dure granaatappelsap….

Dat was onze kennismaking met X’ian…. een stad met ongeveer 8 miljoen inwoners.

Morgen is weer een dag.....spannend!!!

Oja volg ook de FB-page van Hennah Draaibaar..zij filmt het e.e.a.

Doeg…doeg..

Tot de volgende blog…

Brasa van de Chinacrew

donderdag Temple of heaven plus..

Donderdag …mei…ik weet de datum niet…tijdsbesef een beetje kwijt…me bruja…

Vandaag was eigenlijk een “vrije” dag…maaaaaaar je bent tot in Beijing, alles wat mogelijk en interessant lijkt doen!……ja toch.….slapen en rusten kan thuis toch?

Dus…onze supertourleider …Ed heeft op speciaal verzoek het weer prima georganiseerd dat ieder die mee wilde, met een tocht via de subway van Beijing..de Temple of Heaven kon bezoeken. Trouwens allen die een FBaccount hebben, kunnen via Hennah Draaibaar haar FBwall dmv korte filmpjes ook enkele indrukken meekrijgen van ons China-avontuur…Dus tjekken jullie Hennah haar FBpage.

De temple of heaven is een complex van “heilige” gebouwen in 1420 opgezet door en voor de keizers in China in een immense, prachtige tuin… eigenlijk een park met een uitstraling van serene rust…Sacrifice and prosperity vormden de rode draad bij de achtergrond en bij de uitleg over het complex.

Mijn vriending Judith heeft me vandaag grappenderwijs voor cultuurbarbaar uitgemaakt, omdat ik na 2 uren het bezichtigen van onderdelen van het immense tempelcomplex en het aanhoren van overigens interessante cultuurhistorische verhalen , een beetje fuga was…van gebouwen etc…..hahahaha…

Maar onze Chinacrew is echt een super team…. We voelen elkaar aan en alles loopt smooth…

We eten lekker en vaaaaak…

Oke alle grappen op een stok..we hebben de afgelopen dagen heel veel gelopen, veel trappen geklommen….en als er een roltrap is…wat zijn we dan blij…

Na het bezoek aan de temple of Heaven een hapje gegeten o.a. …boulanger, oker en sopropo op z’n Chinees….

S’ middags ging een deel van de crew naar de silkmarket, een ander deel maakte nu met een guide een 2e Hutongtour en daarna was het tijd voor een rit in de riksha…. (foto’s)

Oke dear ones…

We zijn nu m.b.t. de verhalen helemaal bij en tamara de foto’s van donderdag.

Oja…morgen vrijdag is onze laatste volle dag in de miljoenenstad Beijing….22 miljoen mensen, 7 miljoen auto’s en het verkeer….mijn hemel…getoeter…gespuug uit vele auto’s (projectielspugen) en ze rijden hier als….enfin…vul maar zelf in..

Toch een stad die alleszins de moeite waard is te bezoeken…

Oja… een nieuwtje.. vanaf woensdag jl. heeft practisch elk Chinacrewlid een Chinese simkaart in de telefoon, waardoor we elkaar altijd kunnen bereiken en un ne las makandra…

Love you all,

Een dankbare blogger

Tot gauw

The Great Wall ...Gubeiwatertown

Woensdag 24 mei

The Great Wall/ Gubeiwatertown.

Om 8.00uur begonnen we met een busrit van 2,5 uur naar de Great Wall (de Chinese muur) bij Simatai; Deze muur van 6000 km werd vele vele Jaren geleden gebouwd door een  keizer om de invasie van de Mongolen tegen te gaan. Het Chinese keizerrijk moest worden beschermd tegen vijandelijke nomadische ruitervolken…. Bijzonderheid: Een zijde van de muur was een stuk vruchtbaarder dan de andere zijde…

Om de Great Wall te bereiken loop je door Gubeiwatertown een special gebouwde replica van een oude stad, die een beetje aan Venetie doet denken.

Even een kiek……In een tete a tete met Miles werd duidelijk dat Tourguide Alice ervan uitging dat Miles en tante Consje een Koppel waren……hij was zo lief voor haar….vond Alice…

Oke en nu de tocht…een deel van de Chinagang ging na een wandeltocht door de stad Gubeiwatertown per kabelbaan naar een plateau, om van daaruit op de Chinese muur te komen. De vliegende kabelbaan stopt niet in het kabelbaanstation en je moet er dus in springen terwijl hij voortgaat…..Wow tante Conny sprong als een kievit kabelbaan in en uit..….super!!!

Mijn knieen en zere tenen zorgden ervoor dat ik zonder twijfel de kabelbaanweg verkoos.

Joan en Hennah waren de kabelbaanchamps, omdat zij opgepept en op sommige gedeelten van de weg naar boven, getrokken door Alice de tourguide, de muur hebben gehaald…(zie foto).

90% van de crew heeft de lange weg van ong. 2 klokuren gelopen en de muur beklommen….chapeau voor allen in het bijzonder voor onze seniore burgers who did it!!!

Hierna een lunch en terug naar de bus.De terugweg was een slaapfestijn van 2,5 uur……Iedereen heeft geslapen….het was aandoenlijk om het te zien….fotocensuur..

S’ avonds pekingeend gegeten in een special duckrestaurant. Je duck wordt bij de tafel gefileerd en je krijgt een demo van hoe en wat je met de duck moet doen om hem zo smakelijk als mogelijk te verorberen…..

A ben switi….

Moe en bere furu….terug naar Sunflowerhotel….zzzzzzzzz sribi…

Till the next one,

On behave of the whole Chinagang

Karin


oja de foto's van deze dag volgen....mi weri......slaaaaaaaap. 

Forbidden City

Dinsdag 23 mei ….Beijing

Forbidden City.

Een leefgemeenschap van Chinese Keizers vanaf ong 1400 tot 1912. Niemand mocht er komen behalve soldaten , bestuurders en mensen die er werkten. De plattegrond (zie foto) geeft een indruk van de grootte van het complex…..un waka te un flaw….

De Asgarali’s hebben hun wandeltocht verlengd door het herkenningspunt voorbij te lopen en hebben daardoor de afslag gemist, die ze moest brengen naar de ingang van FC…..

Om Forbidden City echt binnen te komen hebben we “identiteitsfraude” moeten plegen, omdat toegangskaarten alleen met een of ander identiteitsbewijs konden worden gekocht. En natuurlijk had niet iedereen een paspoort bij zich….Surinaame rijbewijzen, Oasepasjes etc. kwamen uit alle hoeken van tassen te voorschijn…..

Onder leiding van tourguide Cindy (and her shadow Mindy) werd de Forbidden City tour gemaakt.

Een wandeltocht van bijkans 4 uren langs Indrukwekkende Chinese Paleizen en de bijbehorende interessante geschiedenis, verteld in Chinees-Engels door Cindy, zorgden ervoor dat dit deel van de dag mooi en welbesteed was.

Na dit Paleizenavontuur hebben we de inwendige mens verzorgd door “verdronken kip” met lekkere dagublad te eten bij DIN FUNG, een dimsumrestaurant dat staat in de top 10 van de WERELD….!!!

Na een korte rustpauze zijn we met de subway naar een bekende Hutong gegaan … de Jinyu Hutong. Hutongs zijn eigenlijk sloppenwijken …. NGO’s en culturele organisaties hebben enkele Hutongs aangepakt en gemaakt tot sfeervolle gezellige yuppenbuurten met leuke winkeltjes en veel gezelligheid.

Echter zijn we door een lichtelijke verdwaling terecht gekomen in een echte Hutong….het tienvoudige van ……….Sunny Point…en “baka NIS”. Maar ook dit is Beijing …gezinnen wonen in een ruimte van 3 x 3…aan het eind van de straat toiletten…en de EBS-situatie ……griezelig…

Eddy en Hennah die naar de Silkmarket waren, hebben de hoofdrollen vervuld in een spannende film….van een zeer gewiekste schurkachtige riksharijder kregen ze vals geld retour, wsiten het natuurlijk niet…..betaalden ermee in een restaurant en konden Goddank met filmbewijsmateriaal laten zien dat ze het vals geld van een riksharijder hebben ontvangen…..aan AVONTUUR geen gebrek.

Tot slot hebben we s’avonds in het hotel duck uit een glas gegeten… geen borden en bestek op de kamer….wel veeeeeel gezelligheid.

Weri…..…sribi….woensdag 24…om 8 uur vertrekken naar de GREAT WALL…

Toedeloe,

Odi en brasa

Oja ik ben nu moeeeee,,,,,de foto's van dag 2 volgen gauw...

K

Beijing....

Hallo, hallo...

Op zondag 21 mei ontmoetten de Chinagangers elkaar opSchiphol……: Edje Ho (onze reisleider….. he is a super guy), Ivy Lo Fo Sang; RiaLo Fo Sang, tante Conny Woei a Sioe; Jeffrey Woei A Sioe, Ruth Blufpand,Marriet Tjon a Ten,  Ann Meyer, Ronny Blufpand,Miles Meyer, Ilse Meyer, Judith Asagarali, Martha Asgarali, Frank Asgarali,Joan Asgarali,Hennah Draaibaar, Eddy Wijngaarde en Karin Blufpand. Om 14.30 uurstapten we het vliegtuig van China Southern Airlines binnen en…….. het wasalsof we de Chinese markt aan de Van Sommelsdijkstraat binnenkwamen…..wowww…iedereendoor elkaar schreeuwen…..

De vliegreis verliep voorspoedig..de stoelen van CSA zijn“bilvriendelijker”  dan die in deSLM-kist..

De filmaanbod aan boord  was super…… vrij recente films en ook klassiekersen series….…het filmsysteem aan boord van CSA was top. Je beeldscherm zit in derug van de stoel van degene die voor je zit.

Om 18.15 uur lokale tijd kwamen we met de bus aan in Beijingwaar de regen een gevecht voerde met de smog…….grauw en alen………Toch voelden weons welkom…

Ons gereserveerd hotel bereikten we, nadat we 1 nee  2 keer bij een verkeerd hotel werden afgezetdoor de buschauffeur, die geen woord Engels verstond laat staan sprak…. De 1e “verkeerde”keer waren we niet alleen uitgestapt , maar de baggage was al uitgeladen ….

Niets kon onze pret drukken…..het kan gebeuren dat eenchauffeur zich vergist in de naam van een hotel…..….. Toen onze reisleider ingreep,kwam het helemaal goed en konden we allemaal  probleemloos intjekken en ons installeren opde 7e verdieping van hotel Sunworld in het centrum van Beijing.

Een maaltijd in een fastfood Chinese restaurant aan deoverkant van het hotel was de eerste foodbelevenis…..je kon “pootje baden” inde kom met wontonsoep…

Hierna deed ieder wat wils. Hennah. Judith en ik togen per taxi…geenseatbelts, een vreselijke, projectielspugende chauffeur,  kriskrasrijdend door een niet te beschrijvenverkeerschaos….naar Paerlmarket. 

Een belevenis op zich. Hennah krijgt een oorkonde voor hetafdingen….een bloesje , vraagprijs 800 Yuan kregen we voor 50 Yuan…

Na het Paerlmarket avontuur aten we s’avonds met de helegroep (m.u.v. Ruth en Marriet; we hebben ze bijna als vermist opgegeven, omdatze al vanaf smiddags de buurt waren gaan verkennen) bij mr.Coock in de Aplemall in een van de grote straten midden in het centrum van Beijing….

Oja….toen we naar binnen gingen, tante Consje fadon over 3matten….maar jullie weten een gevallen vrouw bestaat niet dus……binnen dekortste keren was ze weer de oude tante Consje met haar gezellige babbel en eenlach..

A nyan ben SWITI….zie foto’s…

De dag werd afgesloten met een wandeling op de nachtmarktwaar de grootste attractie is BIZAR FOOD….sprinkhanen, duizend poten, kleineinktvissen, kleine vogeltjes..duifjes denk ik werden geregen aan satestokken engeroosterd…..voorbijgangers kochten ….. en deden zich tegoed aan deze “LEKKERNIJEN”

EERLIJK ……… het scheelde niet veel of ik ging over m.n nek…maarook dit was bijzonder om te zien en mee te maken. Un ben weri…….mijn bed riepen…………...tot het volgende verhaal..

Tan bun,

Brasa , namens allen

K

 

 

 

Hallo hallo... er moet toch ergens een begin worden gemaakt...

Hallo en welkom op "de reislog China-mei-juni-2017

Het is wel een beetje vroeg , maar we moeten ergens beginnen toch? Op 17 mei vertrekt een groot deel van de China-mei-juni-2017groep vanuit Su naar Nederland. Op zondag 21 mei begint het gezamenlijke verhaal...ons China-avontuur....

Als ik de reacties in onze groepsapp volg....heeft iedereen er ZIN in! Dussssss....lets go.

Dé plaats om op de hoogte te blijven van de ervaringen en ook de avonturen die we als groep meemaken tijdens deze reis. Vanaf nu zul je hier dan ook regelmatig nieuwe verhalen en foto's vinden, en mogelijk kun je ook via de kaart ons te volgen en waar we zijn geweest. Meer informatie over de China-mei-juni2017groep en over  de reis die we maken tref  in het profiel.

Wil je automatisch een mailtje ontvangen wanneer er een nieuw verhaal of een nieuwe fotoserie op deze site staat? Meld je dan aan voor onze mailinglijst door je e-mail adres achter te laten in de rechter kolom.

Wij zien je graag terug op onze reislog en.............. laat gerust af en toe eens een berichtje achter!

Leuk dat je met ons meereist!

Groetjes,

Namens allen

Karin